26 maja 2020
Informujemy, że pracownicy Sekcji Nadzór Sanitarny -Higiena Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku na podatawie art. 5 b) rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2020/466 z dnia 30 marca 2020r. w sprawie środków tymczasowych mających na celu ograniczenie ryzyka dla zdrowia ludzi, zwierząt i roślin oraz dobrostanu zwierząt podczas określonych poważnych zakłóceń w systemach kontroli państw członkowskich z powodu choroby koronawirusowej (COVID-19) (Dz.Urz. UE L98/30 z 31.3.2020) mogą przeprowadzać kontrole z zastosowaniem dostępnych środków porozumiewania się na odległość.
26 maja 2020
W związku z sytuacją epidemiologiczną w kraju, zwiazaną z epidemią koronawirusa COVID-19, wszyscy przedsiębiorcy produkujący oraz wprowadzający do obrotu żywność mają obowiązek stosować się do przepisów prawa oraz wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego zamieszczanych na stronie www.pis.gov.pl
19 lipca 2017
Podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną na terenie Sosnowca zobowiązane są do złożenia w Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Sosnowcu wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z art. 63. ust. 2 pkt 12 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Z 2018r., poz. 2174 z późn. zm.)